Tolken

Wanneer u een tolk nodig heeft, is het belangrijk om te weten welke soort tolk het beste past bij uw situatie. Gaat het om een gesprek tussen twee partijen, een persconferentie met meerdere deelnemers of wordt er een presentatie gehouden? Er bestaan verschillende tolktechnieken en daarom is het nuttig om te weten wat het meest geschikt is voor u.

  • Consecutief tolken (ook wel gesprekstolken genoemd) wordt vooral gebruikt tijdens gesprekken, rondleidingen, bedrijfspresentaties en interviews. U kunt hierbij denken aan gesprekken met een advocaat, het passeren van akten bij een notaris of het overleggen met specialisten in de gezondheidszorg. Nadat de spreker enkele zinnen uitgesproken heeft, vertolkt de tolk naar de andere taal voor de andere partij en vice versa. Deze manier van tolken kan iets meer tijd in beslag nemen.
  • Simultaantolken (ook wel congrestolken of conferentietolken genoemd) wordt meestal gebruikt voor congressen, conferenties en grote evenementen. Dit is de meest intensieve manier van tolken en eist veel concentratie. Daarom werken simultaantolken in duo’s en gebruiken ze specialistische apparatuur zoals een geluiddicht tolkencabine of fluistersets. Via een koptelefoon luistert de tolk naar de spreker en vervolgens vertolkt deze de vertaling vrijwel tegelijkertijd naar de andere taal. Het publiek ontvangt de vertolking via een hoofdtelefoon en kan zo de presentatie rechtstreeks volgen.
  • Fluistertolken is een andere tolktechniek die veel lijkt op simultaan tolken. Het kan toegepast worden bij kleine groepen waar de tolk naast de luisteraars zit en simultaan alles wat er gezegd wordt fluistert. In sommige gevallen kan de tolk ook gebruik maken van een fluisterset; in dit geval zit de tolk ergens in de zaal op afstand van het publiek. In deze setting maken de luisteraars gebruik van een headset.